maker.at.ua                        Головна    Законодавство    Форум

Деньгами надо управлять,

а не служить им...

/Сенека/

 

Бюджету пророкують блакитні далі

15 квітня 2012

 

У 2013 р. Україна планує скоротити дефіцит державного бюджету на 45%, або на 11,2 млрд. грн., в порівнянні з його граничним розміром, передбаченим на поточний рік, - до 13,9 млрд. Таким чином, дефіцит складе 0,8% ВВП, при плані на 2012 р. - 1,7% ВВП, або 25,129 млрд. грн. У 2014 р. дефіцит запланований на рівні 1% ВВП.

На думку експертів, урядові цілі досить реалістичні. Слід враховувати, що 2013-й і 2014-й будуть роками "без політики", тобто без виборів, тому непередбачених витрат не очікується. Крім того, стверджує виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень "Case Україна" Дмитро Боярчук, після парламентських виборів, запланованих на осінь, слід очікувати підвищення комунальних тарифів, що знизить навантаження на бюджет (в даному випадку на держборг) від необхідності субсидування низьких цін на газ. Однак на шляху до досягнення бюджетної нірвани видніються і кілька ризиків. По-перше, стурбованість викликає поточна фіскальна політика держави, спрямована на "вичавлювання" бізнесу. "Основний девіз нинішньої влади - дожити до виборів за всяку ціну. Але такий принцип згубний для всіх тих, хто не "в сім'ї". Адже якщо віддавати більше, ніж створюєш, то виникає питання: навіщо взагалі щось створювати", - говорить експерт.

Що стосується зовнішніх шоків, то ризики для стабільності валютного курсу залишаються актуальними: Нацбанк "затис" основні канали внутрішніх механізмів дестабілізації, але зовнішні фактори регулятор не контролює.

Оскільки українська економіка незмінно залежить від експорту, то на середньостроковий період потрібно враховувати валютні ризики, адже неконтрольований валютний шок загрожує зниженням доходів бюджету і збільшенням боргових зобов'язань. При цьому слабке зростання світової економіки буде стримувати розвиток основних секторів економіки України, кредитного портфеля банків і доходів населення, що, в свою чергу, буде перешкоджати досягненню бюджетних планів на 2013 р.

У 2014 р. основним чинником ризику може стати зниження ставок податку на прибуток і ПДВ на 3%, до 16% і 17% відповідно. "Поки є надія, що це зниження буде компенсовано більш істотним економічним зростанням. Проте точно оцінити можливе скорочення обсягів податкових надходжень поки важко", - нарікає керівник ІАЦ Forex Club в Україні Микола Івченко.

У будь-якому випадку, вважає експерт, необхідно продовжувати роботу щодо підвищення ефективності податкового адміністрування. Актуальним є виведення частини економіки з тіні за рахунок розширення безготівкових розрахунків. Варто розробити програму для стимулювання кредитування реального сектора економіки за рахунок компенсації ставок за кредитами, а також продовжувати роботу з розширення ринків збуту українського експорту.

Бюджетний прогноз на 2013 р. ґрунтувався на очікуваному зростанні ВВП на 4,5%. Проте, з урахуванням останніх тенденцій в світовій і вітчизняній економіках, висока ймовірність того, що економічне зростання в країні буде більш помірним - близько 4,2-4,3%. Відповідно, заплановані на 2013 р. доходи держбюджету на рівні 352,2 млрд. грн. можуть бути не зібрані. Тоді дефіцит може бути вищим від очікуваних 0,8-1% ВВП. Разом з тим плани уряду зібрати в 2014 р. 353,1 млрд. грн. виглядають цілком досяжними.

Правда, співрозмовник попереджає, що скорочення дефіциту держбюджету в поточних умовах може виявитися не настільки вже й корисним. Адже зараз багато держав діють з точністю до навпаки - стимулюють свої економіки за рахунок бюджетно-податкової політики. "З досвіду інших країн, грошово-кредитна політика може виявитися неефективною, і лише за допомогою бюджетно-податкової політики Україна може підтримати економіку. Очікуване різке скорочення дефіциту держбюджету може дещо сповільнити відновлення економіки", - вважає Івченко.

За матеріалами: Экономические Известия

Обговорити на форумі

назад