maker.at.ua                             Головна    Законодавство    Форум

Деньгами надо управлять,

а не служить им...

/Сенека/

 

Надбавка до пенсії «дітям війни»

07 травня 2011

Держава Україна здійснює соціальний захист «дітей війни» в особі державних органів. Кожен прийдешній Президент України обіцяє почути всі проблеми «простих смертних», але як зазвичай буває - проблем багато, а він один. І не є винятком доля «дітей війни». Хоча потрібно відмітити, що підґрунтя здійснення соціального захисту було закладено ще у 2004 році.

Згідно ст. 6 ЗК України «Про соціальний захист дітей війни» від 18.11.04 р. зі змінами від 16.03.10 р.(далі-Закон) особам, які відносяться до категорії людей, які маюсь статус «дітей війни», повинна виплачуватись щомісячна грошова допомога у вигляді надбавки до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

Але як не парадоксально звучить для демократичної, соціальної, правової держави - Закон не виконується. З моменту введення в дію Закону, тобто з 1 січня 2006 року Пенсійний фонд України (дала-ПФУ) повинен автоматично здійснювати перерахунок пенсії та виплачувати надбавку в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком. Але реальність далека від правової норми.

Що робити якщо жодного разу «дитині війни» не нараховувалась відповідна грошова надбавка до пенсії? На практиці наша компанія неодноразово стикалася із такими проблемами та давала індивідуальні юридичні консультації та роз'яснення даним клієнтам.

Тож потрібно звернутися до суду з позовною заявою про поновлення пропущеного строку звернення до суду за захистом своїх порушених прав, перерахунок пенсії та виплати щомісячної надбавки до пенсії як «дитині війни». Чому потрібно поновляти пропущені строки? Згідно ч.2 ст.99 КАСУ встановлюється шести місячний термін позовної давності для звернення до суду за захистом свого порушеного права, і суди це враховують без виключень.

Як свідчити практика та досвід нашої компанії ці позови розглядаються судами та задовольняються. Потрібно зазначити, що позовні вимоги, як правило, задовольняються частково - в межах останніх 6 місяців, це пов'язано, як вище зазначалось, з терміном позовної давності, хоча все досить індивідуально та на розсуд суду. Процедура повернення усієї заборгованості по виплаті надбавки за період з січня 2006 р.(тобто з дня введення вдію Закону) по день звернення до суду не враховується судами, на мою думку, з об'єктивних причин і такі рішення суду є цілком законні. В ст.7 Закону передбачено, що фінансове забезпечення державних соціальних гарантій (надбавки до пенсії), здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України хоча реального фінансування даної доплати з Державного бюджету у розмірах передбачених Законом взагалі не передбачено.

Все ж коли Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги частково задоволено, районне управління ПФУ автоматично, і в усіх без винятку випадках, оскаржує його, а справа надсилається до апеляційної інстанції для перегляду. Хочу зазначити, що фактично це зловживання правом з боку ПФУ та затягування процесу вирішення справи по суті, хоча юридично все законно. Після повернення справи із апеляційного суду рішення районного суду, як правило, залишаються в силі та підлягає виконанню, тобто суд зобов'язує управління ПФУ здійснювати перерахунок пенсії за віком та провести відповідні виплати. Тож як би не хотілося по скоріше отримати гарантовані державою надбавки до пенсії цього не виходить. Позовна заява громадянина обов'язково проходить дві інстанції: першу (ройовий суд) та апеляційну. І після пройденої процедури особі нараховується доплата до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком.

Автор: Аліна Палащук

За матеріалами юридичної компанії "Профіт-консул"

Обговорити на форумі

назад